Dornmethode: zachte wervel en gewricht methode

}

april 24, 2020

 Dornmethode: zachte wervel en gewricht methode

Heb je last van (lage) rugpijn, pijnlijke heupen, nek of schouders? Probeer dan eens de Dornmethode: een zachte wervel en gewricht methode. Dorntherapie werd ontwikkeld door de landbouwer Dieter Dorn uit Allgau (Zuid-Duidsland). De therapie is een zachte correctie van de wervels en gewrichten.

 

Verschoven wervels en gewrichten 

Van nature is ons skelet symmetrisch en statisch dynamisch aangelegd, waarbij de wervels keurig in een rij op elkaar zijn gestapeld. Door allerlei levensomstandigheden wijkt dit beeld in zeer veel gevallen af; de wervels zijn nogal eens uit het lood gezakt waardoor de lichaamsbalans verstoord raakt. De spieren proberen de scheefstand dan te compenseren, maar dat lukt niet altijd even goed, vooral niet als de spiermassa af gaat nemen. Ook gewrichten kunnen uit hun oorspronkelijke stand verliezen door een verkeerde houding of door overbelasting. Deze zogenaamde gesubluxeerde gewrichten kunnen bijvoorbeeld een beenlengte verschil tot enkele centimeters veroorzaken, waardoor na verloop van tijd het bekken een scheefstand zal gaan vertonen. Vroeg of laat treden er dan ook veranderingen op in de wervelkolom. Het spreekt natuurlijk voor zich dat hierdoor heel vervelende pijnklachten kunnen ontstaan!

 

Ook het geestelijk welzijn en de organen worden door de wervelstand beïnvloed, omdat de zenuwen, die voor de de inwendige organen van belang zijn, zich tussen de wervels door aftakken. Vanuit de meridiaan leer wordt ervan uit gegaan dat verschoven wervels de juiste doorstroming van de levensenergie (prana) kunnen belemmeren. In de Ayurveda en o.a. de accupunctuur worden deze verbanden reeds duizenden jaren onderkend. Een Dorn behandeling kan daarom ook klachten verhelpen die ogenschijnlijk los van de wervels en gewrichten staan!

 

Behandeling

De Dornmethode is een milde, geïntegreerde therapie, waarbij het skelet vanuit de basis in z’n geheel wordt gecorrigeerd. Dus als bijvoorbeeld het ene been langer dan het andere is, zou een zooltje iets kunnen compenseren, maar dat is éigenlijk symptoombestrijding. De heupen kunnen hun een eventuele scheefstand behouden, met gevolgen voor de rug. Bij de Dorn therapie wordt het langere been in zo’n geval korter gemaakt (in plaats van het kortere been langer). Door het been weer terug te schuiven in het heupgewricht herneemt het lichaam z’n natuurlijke positie. Ik heb mensen gezien die al jaren pijn hadden en daarvan verlost raakten alléén al door het beenlengteverschil op te heffen, waarmee het bekken en de rug weer hun normale positie konden innemen!   

 

Een belangrijk kenmerk van de Dornmethode is dat de wervels en gewrichten op zachte wijze op hun plaats worden gemanoeuvreerd in de dynamiek van de beweging. Daarom wordt er tijdens behandeling met de armen of benen ‘gependeld’ zodat de spieren in beweging zijn tijdens de correctie. De spieren zijn daarmee ‘afgeleid’, waardoor correctie gemakkelijker wordt. Tevens ontstaat er een draaiende beweging in de ruggengraat waarin de wervels ook gemakkelijker zijn te corrigeren. Een Dorn behandeling wordt met veel gevoel wordt uitgevoerd, maar sommige correcties kunnen enigszins gevoelig zijn. De pijngrens zal echter zelden of nooit worden overschreden.

Vergelijking van de Dornmethode met Chiropractie (kraken)

In de chiropractie worden correcties uitgevoerd door middel van plotselinge, snelle manipulaties, terwijl het lichaam van de patiënt in rust verkeert, waarbij de spieren dus niet ‘ontkoppeld’ zijn. Met snelle specialistische handgrepen worden de spieren plotseling verrast, wat zo’n behandeling niet risicoloos maakt. Het aantal keren dat dit gedaan kan worden is dan ook beperkt. 

 

Voor wie is de Dornmethode geschikt?

Een Dornbehandeling is een milde en risicoloze manuele therapie, die in feite door de meeste mensen zonder gevaar en ongelimiteerd kan worden ondergaan. (enkele contra indicaties daargelaten) Deze methode is dan ook geschikt voor vrijwel iedereen; jongeren, ouderen, gezonden en zieken, kinderen en volwassenen. 

 

Duur van een Dornbehandeling

Een Dornbehandeling duurt ongeveer een uur. (eerste consult mogelijk langer) en laat vaak al direct positieve reacties zien. Na vier á vijf behandelingen moeten de klachten in elk geval gaan afnemen of verdwijnen. Aansluitend op de Dorn behandeling wordt vervolgens een heerlijke Broβ rugmassage, met medicinale warme olie toegepast, die de rug strekt en ontspant. Deze massage duurt ongeveer 20 minuten. De totale behandeling duurt dus aanvankelijk zo’n anderhalf uur. Als eenmaal bekend is welke correcties nodig zijn kan een vervolgbehandeling vaak in drie kwartier plaatsvinden.

Heb je dus regelmatig last van rug of gewrichtspijnen? Kom dan eens langs bij PRANA! Er zal altijd eerst naar oorzaken worden gekeken en een behandelingsadvies worden gegeven, voor te beginnen met de Dornmethode: zachte wervel en gewricht methode.

 

 

 

Meer blogs…