PIJN! De Ayurvedische visie

}

november 30, 2020

Ervaar je periodieke of dagelijkse pijn in het leven en voel je je ook, zoals velen, daardoor belemmerd in het dagelijkse functioneren?  Er zijn vele vormen van pijn. Enkele veelvoorkomende pijnen zijn: rugpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn en buikpijn. De Ayurvedische visie: Lichamelijke pijn kan ook het emotionele welzijn behoorlijk aantasten en andersom kan emotionele pijn ook weer lichamelijke pijn teweegbrengen.

Veelal wordt pijn behandeld met pijnstillers. Het ‘paracetamolletje’ voor kortdurend gebruik bij acute klachten is daarbij niet zo erg, maar het wordt anders als de pijnklachten van chronische aard zijn. Paracetamol wordt door velen als onschuldig beschouwd maar ís dat bij langer gebruik zeker niet! Ook de zogenaamde NSAID’s, zoals Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen, die vaak bij chronische pijnen worden ingezet zijn zeker niet onschuldig te noemen en hebben vaak heel vervelende en schadelijke bijwerkingen zoals maag en darmperforaties, beschadiging van lever en nieren en maagzweren/ bloedingen. Daarnaast doen ze ook nog eens niets aan de oorzaak van de pijn, het geneest niets. Is er een alternatief?

Ayurvedische benadering

Regulier wordt er vaak pas onderzoek gedaan naar pijn als die een chronische aard krijgt en het antwoord is in veel gevallen één of meerdere pijnstillers, want een oorzaak wordt meestal niet gevonden. Vanuit Ayurvedische visie bij pijn is het van groot belang de oorzaak te vinden én te behandelen. Allereerst gaat het om de onbalans in de Ayurvedische bioprincipes Vata, Pitta en Kapha vast te stellen en de aard daarvan. Waaruit bestaat de disharmonie? Is er sprake van infecties, bijvoorbeeld door bacteriën of virussen? Is er sprake van ontstekingen, stress of ama*? Op welke wijze is het totaalplaatje van iemands natuurlijke harmonie verstoord?

Dit alles is door mij als Ayurveda practitioner vast te stellen door o.a. pols-, tong- en huiddiagnose, jouw totale ‘zijn’ staat daarbij centraal. Bij disharmonie kunnen vele facetten van het leven meespelen, op fysiek, psychisch, sociaal, cultureel, of emotioneel niveau. Onbewuste negatieve gevoelens bijvoorbeeld zijn niet te onderschatten!

Ama* is een vieze, kleverige en stinkende substantie die zich overal in het lichaam kan bevinden, meestal het gevolg van een onjuiste agni (de diverse ‘lichaamsvuren’). Ofwel: de omzettingsprocessen van het voedsel verlopen niet goed. Dit begint in de spijsvertering en als je alleen al kijkt naar het zeer wijdverbreide gebruik (en misbruik) van maagzuurremmers. Dan spreekt dat boekdelen en dan hebben we het nog niet eens over spijsverterings-problemen die minder snel tot symptomen leiden. Ook in de stofwisseling van de diverse weefsels kunnen (hierdoor) processen mislopen. In beide gevallen ontstaat ama, dat op langere termijn ernstige schade aan de weefsels kan toebrengen. Een overmatige ophoping van ama resulteert vaak in pijn, óók eventueel mentaal-emotioneel. Voor elk mens ligt het hoe en waarom weer anders, want niemand is hetzelfde.

Onbalans en de ontwikkeling van klachten

Door een verkeerde eet en leefstijl, zoals bewegen, denken en handelen, wordt het immuunsysteem negatief beïnvloedt, een principe dat tegenwoordig volop wordt onderschreven door de Epi-Genetica, een moderne tak van wetenschap. Met immuniteit wordt álles bedoeld dat het organisme ondersteund in z’n functioneren. De Ayurveda gaat niet uit van ‘dingen’, maar van processen. Zo ook is een aandoening niet iets dat je wel of niet, schijnbaar per ongeluk, oploopt. Er is een aanloopfase, een duidelijke ontwikkeling gaande, voordat een aandoening zich openbaart. Dit hangt samen met de kwaliteit van iemands immuniteit. 

De Ayurveda onderscheid zes verschillende stadia van ziekteontwikkeling. Pas in het vijfde stadium ontstaan er serieuze symptomen en wordt het steeds moeilijker om het ziekteproces nog te keren. De Ayurveda biedt dus énorme mogelijkheden tot preventie, omdat disharmonie al in een zeer vroeg stadium kan worden vastgesteld! In de eerste vier stadia zijn vaak wel lichte signalen merkbaar die aangeven dat processen niet goed verlopen, zoals niet fit voelen, het snel koud hebben, verminderde eetlust, je ‘zwaar’ voelen, om er maar een paar te noemen.

Deze lichte klachten zijn doorgaans nog op te lossen door wat aanpassingen in dieet en leefstijl. Bijvoorbeeld sterk ama-vormend voedsel vermijden zoals yoghurt, kwark, chocolade, bananen. Gember, knoflook, komijn, kruidnagel en peper kunnen ama juist helpen opruimen. Natuurlijk zijn er ook zeer krachtige Ayurvedische medicijnen voor. Ayurvedische reinigingsprocedures zijn vaak zeer aan te bevelen bij om ama snel te verwijderen. In de laatste twee stadia is actieve Ayurvedische behandeling echter noodzakelijk en bij écht ernstige aandoeningen is een regulier ingrijpen onvermijdelijk geworden, al of niet met een Ayurvedische ondersteuning.

Vata, Pitta en Kapha uit balanceren

Wat merk je als je Vata, Pitta en/of Kapha serieus uit balans raken? Elk symptoom kan door elk van deze bioprincipes teweeggebracht worden, maar in het algemeen zie je bij resp. Vata, Pitta en Kapha uit balans vaak het volgende;

Vata: verstopping, winderigheid, droge huid; energieverlies, stekende, hevige en wisselende pijnen. Droge mond, vol gevoel, hoge bloeddruk, spierkramp, pijnlijke gewrichten.

Pitta: (huid) ontstekingen, huiduitslag, honger en dorst gevoel, rood gezicht, hitte aanvallen, brandend maagzuur, aambeien, brandend gevoel, gele ontlasting.

Kapha: verstopte neus en bijholten, vochtophoping, benauwdheid, pijnlijke gewrichten, gewichtstoename, allergieën, astma, diabetes, cholesterolproblemen.

Je kunt bij mij terecht voor de vaststelling van de disharmonie die achter je klachten zit. Daarmee kan ik je vervolgens alles vertellen over wat nodig is om je te herbalanceren en daarmee de pijn te verminderen of te verhelpen. Zelf verantwoordelijkheid nemen in het proces bij (dagelijkse) pijn is daarbij erg belangrijk, maar doe je dat, dan is er veel mogelijk met de Ayurvedische visie.

Conclusie

Een algemene aanpak bij pijn is voor korte tijd prima, maar als de pijn blijft, is het belangrijk de oorzaak te achterhalen en dit individueel gericht te pakken. Houd jezelf in balans door een leefstijl die bij jou persoonlijk past.

Als de pijn er eenmaal is gaan mensen vaak ‘shoppen’, dan doen ze weer eens dít en dan weer eens dát. Het verraad dat er in die behandelingen vaak geen eenduidigheid is, het geheel van veroorzakende factoren wordt daardoor gemist. De Ayurveda, biedt die eenduidigheid wél door de diep holistische inzichten die deze oude geneeskunst zo uniek maken!

Meer blogs…