Het verhogen van de immuniteit en weerstand

}

november 16, 2020

De seizoen virussen zijn weer volop in omloop, waaronder het inmiddels overbekende Covid. Waarom krijgt de één wel griep en de ander niet? Dat is in elk geval veel meer dan toeval, we hebben het namelijk voor een groot deel zelf in de hand. Wat kunnen we doen om onszelf goed te beschermen door het verhogen van de immuniteit en weerstand?

Een paar weken geleden volgde ik online een bijscholing door een hoogleraar immunologie. Het onderwerp was hoe gevoelens ons DNA bespelen, en dat dit in belangrijke mate de kwaliteit van onze immuniteit bepaalt. De basis hiervoor is een snel opkomende nieuwe tak van wetenschap die Epi-genetica heet. Deze Epi-genetica biedt totaal ‘nieuwe’ inzichten, in feite een veel meer holistische kijk op een werkelijkheid waarin alles met alles samenhangt.

Niet langer wordt er van uit gegaan dat wij een willoos slachtoffer zijn van onze genen, maar dat genen eerst moeten worden ‘aan of uit gezet’. Dit aan of uitzetten van genen wordt volgens de nieuwste inzichten grotendeels bepaald door invloeden van buitenaf. Dit kunnen omgevingsfactoren zijn als vervuiling of weersomstandigheden maar veel vaker zijn het onze (onbewuste) gevoelens die hiervoor verantwoordelijk zijn. Het technische verhaal hierachter is ingewikkeld en zal ik je besparen maar de Epigenetica maakt duidelijk waarom met name (onbewuste) stress de immuniteit aantast en zo een grote factor vormt bij de bevattelijkheid voor ziekten.

Geen virussen bestrijden

De Franse bioloog/scheikundige Louis Pasteur (1822-1895) streed zijn hele leven tegen bacteriën. Dat hij daar veel succes in had blijkt bijvoorbeeld uit het pasteuriseren dat vandaag de dag bij bijvoorbeeld melk nog veelvuldig wordt toegepast. Aan het einde van zijn leven kwam hij echter tot de conclusie dat het bestrijden van bacteriën eigenlijk niet het allerbelangrijkste was dat je zou kunnen doen. Hij kwam erachter dat het veel beter zou zijn de immuniteit van de mens te versterken, zodat bacteriën geen vat op ons zouden krijgen. Om dit duidelijk te maken vergelijk ik dit altijd graag met fruit. Aan de boom zal fruit niet snel beschimmelen, maar als het geplukt wordt zal de weerstand langzaam steeds minder worden omdat de voeding vanuit de boom stopt. Je ziet dan vervolgens dat er plotseling één van de sinaasappels op de fruitschaal beschimmelt raakt, terwijl de rest nog onaangetast blijft. De conclusie die Louis Pasteur honderd jaar geleden dus al trok is dus: bestrijdt geen micro-organismen en virussen, maar zorg voor een perfecte immuniteit.

Ayurvedische visie

Het inzicht van Pasteur was echter al sinds vele duizenden jaren bekend in ‘s werelds oudste geneeskunde; de Ayurveda. Micro-organismen werden duizenden jaren geleden al beschreven in de oude Vedische geschriften en toen ‘krimi’ genoemd. De Vedische geschriften onderschreven ook toen al het belang van hygiëne, maar antwoorden werden nooit gezocht in het bestrijden van bacteriën of virussen, maar meer in het versterken van de eigen immuniteit. De Ayurvedische geneeskunde beschikt over een heel bijzondere en diepgaande kennis gericht op het voorkomen van aandoeningen en ziekten die begint bij het verhogen van de immuniteit in de breedste zin van het woord.

Regulier ziet men de immuniteit als gespecialiseerde cellen, met een lerend vermogen, die in actie komen als er sprake is van een indringer. Dit zou niet te beïnvloeden zijn, wel of niet ziek worden is een kwestie van pech of geluk. Ayurvedisch gezien heeft immuniteit daarnaast alles te maken met het welbevinden en optimaal functioneren van elke lichaamscel. Daarvoor worden drie belangrijke basisvoorwaarden onderscheiden die in direct contact staan met de buitenwereld en de gevoelens. Deze basisvoorwaarden zijn de subtiele en meest elementaire aspecten van de drie bio-principes die Ayurveda onderscheidt: Vata, Pitta en Kapha. Dit zijn Prana (de levensenergie), Tejas (het vuur dat omzet en reinigt) en Ojas (het fysieke, voedende aspect). Prana stroomt altijd en overal en we kunnen ervan af gesloten raken door stress en te veel denken. Tejas, het vuur dient op peil te zijn, denk daarbij bijvoorbeeld aan de lichaamstemperatuur. Zo niet dan grijpen micro organismen en virussen hun kans. Negatieve gevoelens ondermijnen een juist stofwisseling en spijsverteringsproces.  Onze fysieke, mentale en spirituele kracht valt en staat met Ojas, de perfecte essentie van een juiste spijsvertering en stofwisseling. Als er een overvloed aan ojas is dan zal de immuniteit ook sterk zijn. Slechte voedingsgewoonten en een stressvol leven benadelen de vorming van ojas. Als de ojas uitgeput is, spreken we van Burn-out. Prana, tejas en ojas sterk houden hebben wij zelf in de hand en ik kan je behulpzaam zijn bij het bepalen wat voor jou specifiek nodig is.

De immuniteit versterken met Ayurveda

Er is veel wat je meteen zelf kunt doen om de immuniteit sterk te maken en te houden. Het begint met aandacht voor het koken en het voedsel dat je eet. Een gemakkelijke regel is dat je alles waarvoor reclame wordt gemaakt vermijdt, dat zijn bijna steevast fabrieksproducten. Niet alleen zijn die energetisch ‘dood’ maar ze bevatten allerlei onnatuurlijke toevoegingen en nogal eens zijn de combinaties van ingrediënten onverenigbaar waardoor een juiste vertering voor velen bij voorbaat onmogelijk is. Gebruik regelmatig kruiden en specerijen in het voedsel, dat helpt de spijsvertering enorm. Geelwortel en gember zijn goede natuurlijke immuniteitsversterkers, net als Rozemarijn, Oregano en Tijm. Beperk het gebruik van suiker, gebruik volkorenproducten en alle natuurlijke vetten waaronder ook regelmatig kokosolie. Alleen bij een harmonieuze voeding kunnen de spijsvertering en stofwisseling optimaal werken. Voedingstoffen kunnen dan probleemloos in de lichaamscellen worden opgenomen en afval wordt op de juiste manier afgevoerd. Zorg verder voor regelmaat en ritme, (ook in het waak-slaapritme!) en een goede afwisseling van in- en ontspanning. Eet met aandacht, overeet je niet en eet nooit voor de vorige maaltijd verteerd is. Drink liever geen ijskoude dranken bij het eten, die blussen het vuur van de spijsvertering. Een kopje gemberthee helpt deze juist.

Als je vaak iets onder de leden hebt zijn de gespecialiseerde Ayurvedische kruidenpreparaten zeer aan te bevelen. Door een Ayurvedisch consult en polsdiagnose kun je erachter komen wat voor jou belangrijk is om aan te passen in je voeding en/of leefstijl. 

Detoxen kan soms belangrijk zijn, maar is ook weer niet altijd aan te raden. De Ayurveda is verregaand gespecialiseerd in reiniging en voeding en biedt daarvoor speciale op het individu afgestemde adviezen en oplossingen. 

Negatieve gevoelens en chronische stress kennen vele oorzaken, maar zetelen nogal eens in het onderbewustzijn. Zoals gezegd is dit vaak de belangrijkste negatieve factor bij een gebrekkige immuniteit. De hormonen die hierbij worden gevormd zorgen er volgens een ingewikkeld pad voor dat bepaalde groepen genen worden geactiveerd of juist geblokkeerd. Op de langere termijn zijn zelfs genetische veranderingen mogelijk als je niets zou doen. Somberheid, depressie en burn-out zijn enkele veel voorkomende gevolgen hiervan. Ook allerlei fysieke klachten zijn hierop terug te voeren. Als je je gedurende langere tijd niet fit voelt, té regelmatig door de seizoen virussen wordt bezocht of geen energie hebt, geeft je lichaam in feite een disharmonie aan.  Ik kan je helpen de onderliggende oorzaken hiervan naar boven te halen waarmee een persoonlijk advies kan worden opgesteld, waarmee je problemen opgelost kunnen worden. Bewustwording van patronen kan helpen en bij angsten, fobieën en trauma’s kan ik Ayurvedische psychotherapie inzetten om je verder te helpen. Hierbij kan elk niveau, vanaf fysiek tot mentaal, emotioneel en spiritueel worden aangesproken, afhankelijk van wat voor jou de gemakkelijkste weg of mogelijkheid is. Interessant is ook de Pentagramnumerologie, waarmee ik heel veel ervaring heb opgedaan. Dit biedt mogelijkheden tot meer zelfinzicht zodat je beter met jezelf en de wereld kunt omgaan, wat enorm stress beperkend kan werken! (zie ook mijn website)

Covid19

Bedenkelijk is de huidige en onterechte golf van Covid angst en onrust die door het kabinet en de media is veroorzaakt. Dit draagt zeker bij aan een collectieve immuniteits- aantasting. Corona is een wat pittiger variant van een bekend en jaarlijks terugkerend virus en is niet het killervirus gebleken waarvoor gevreesd werd in maart 2020. Het is nogal raar dat het desondanks op de zgn. A-lijst (WHO lijst van zéér dodelijke ziekten) blijft staan, waarmee verregaande maatregelen gerechtvaardigd worden die feitelijk niet echt nodig zijn, maar wel velen treffen in hun bestaanszekerheid én immuniteit! En wat gaan we met Covid 20 doen??

Conclusie

Het verhogen van immuniteit en weerstand: Jouw immuniteit is een totale balans van lichaam, ziel en geest in relatie tot de omgeving waarin je leeft. Hoe meer je in harmonie leeft met je natuurlijke aanleg en je omgeving, hoe sterker het zelf herstellend vermogen en je immuniteit zal zijn. Ofwel: als je zoveel mogelijk eet en leeft in harmonie met je persoonlijke aanleg hoef je je geen zorgen te maken over virussen. Een virus oplopen kan natuurlijk altijd, vooral in voor en najaar. Ayurvedisch gezien is dat een manier van het lichaam om onbalans te herstellen. Normaal gesproken zal je virussen dan ook snel overwinnen!

Een Ayurvedische intake met polsdiagnose (max.15 minuten) is gratis te boeken! 

 

Meer blogs…