Dornmethode

}

april 24, 2020

Dorn Bro: zachte wervel en gewrichts methode

Deze zachte correctie van de wervels en gewrichten is ontwikkeld door de landbouwer Dieter Dorn uit Allgau (Zuid Duitsland).

Verschoven wervels en gewrichten

Van nature is ons skelet symmetrisch en statisch dynamisch aangelegd, waarbij de wervels keurig in een rij op elkaar zijn gestapeld. Door allerlei levensomstandigheden wijkt dit beeld in zeer veel gevallen af; de wervels zijn nogal eens uit de loodlijn gezakt waardoor de lichaamsbalans verstoord raakt. De spieren proberen de scheefstand dan te compenseren, maar dat lukt niet altijd even goed.
Ook gewrichten kunnen uit hun oorspronkelijke stand glijden door een verkeerde houding of door overbelasting. Zulke zogenaamde gesubluxeerde gewrichten kunnen bijvoorbeeld een beenlengte verschil tot enkele centimeters veroorzaken, waardoor na
verloop van tijd het bekken een scheefstand zal gaan vertonen. Vroeg of laat treden er dan ook verschuivingen op in de wervelkolom. Het spreekt natuurlijk voor zich dat hierdoor pijnklachten kunnen ontstaan.
Ook de psyché en de organen worden beïnvloed, omdat de spinale zenuwen, die voor de regulatie van de inwendige organen van belang zijn, door de tussenwervelruimten lopen. Vanuit de meridiaan leer wordt ervan uit gegaan dat verschoven wervels de juiste doorstroming van de levensenergie (prana) kunnen belemmeren. In de Ayurveda (marmatherapie) en ook o.a. de accupunctuur worden deze verbanden reeds duizenden jaren onderkend. Een Dorn behandeling kan daarom ook klachten verhelpen die ogenschijnlijk los van de wervels en gewrichten staan.

Behandeling

De Dornmethode is een milde, integreerde therapie, waarbij het skelet vanuit de basis in z’n geheel wordt gecorrigeerd. Als bv. het ene been langer dan het andere is, kun je dat met een zooltje oplossen, maar dat is meestal symptoombestrijding waardoor de heupen hun scheefstand behouden, met alle gevolgen voor de rug. Bij de Dorn therapie wordt het langere been in zon geval korter gemaakt (in plaats van het kortere been langer), door het heupgewricht weer terug te schuiven in z’n natuurlijke positie,
zodat het bekken weer zijn normale positie kan innemen. Een belangrijk kenmerk van de Dornmethode is dat de wervels en gewrichten op zachte wijze op hun plaats worden gemanoeuvreerd in de dynamiek van de beweging. De patiënt pendelt hierbij met de armen en/of benen zodat de spieren in beweging zijn tijdens de correctie. Hierdoor worden de spieren als het ware afgeleid, zodat ze niet kunnen tegenwerken bij de behandeling. Hoewel de Dorn behandeling een therapie is die met veel gevoel wordt uitgevoerd, kunnen sommige correcties enigszins gevoelig zijn. De pijngrens zal echter zelden of nooit worden overschreden.

Vergelijking van de Dornmethode met Chiropractie (kraken)

In de chiropractie worden correcties uitgevoerd door middel van plotselinge, snelle manipulaties, terwijl het lichaam van de patiënt in rust verkeert, waarbij de spieren dus niet ‘ontkoppeld’ zijn. Met snelle specialistische handgrepen worden de spieren plotseling verrast, wat zon behandeling niet risicoloos maakt. Het aantal keren dat dit gedaan kan worden is dan ook beperkt.
Voor wie is de Dornmethode geschikt? Een Dornbehandeling is een milde en risicoloze manuele therapie, die in feite door de meeste mensen zonder gevaar en ongelimiteerd kan worden ondergaan. (enkele contra indicaties daargelaten) Deze methode is dan ook geschikt voor vrijwel iedereen;
jong/oud, gezonden en zieken, kinderen en volwassenen.

Duur van een Dornbehandeling

Een Dorn behandeling duurt ongeveer een uur (eerste consult mogelijk langer) en laat vaak al direct positieve reacties zien. Na 4  á 5 behandelingen moeten de klachten in elk geval gaan afnemen of verdwijnen. Aansluitend op de Dorn behandeling wordt vervolgens een heerlijke Bro rugmassage toegepast, die de rug strekt en ontspant. Deze massage duurt ongeveer 20 minuten. De totale behandeling duurt dus ongeveer zo’n anderhalf uur.

Meer blogs…