Dorntherapie

Deze zachte correctie van de wervels en gewrichten is ontwikkeld door de landbouwer Dieter Dorn uit Allgau (zuid duitsland).

Verschoven wervels en gewrichten.

Van nature is ons skelet symmetrisch en statisch dynamisch aangelegd, waarbij de wervels keurig in een rij op elkaar zijn gestapeld. Dit wil zeggen dat de wervels en gewrichten stevig en ondersteunend zijn, maar tegelijkertijd beweeglijk. Door allerlei levensomstandigheden, zoals bijvoorbeeld een zittend leven, wijkt dit beeld in zeer veel gevallen af; de wervels zijn nogal eens uit de loodlijn gezakt waardoor de lichaamsbalans verstoord raakt. De spieren proberen de scheefstand dan te compenseren, maar dat lukt niet altijd even goed.
Ook gewrichten kunnen uit hun oorspronkelijke stand glijden door een verkeerde houding of door overbelasting. Zulke zogenaamde gesubluxeerde gewrichten kunnen bijvoorbeeld een beenlengte verschil tot enkele centimeters veroorzaken, waardoor na verloop van tijd het bekken een scheefstand zal gaan vertonen. Vroeg of laat treden er dan ook verschuivingen op in de wervelkolom. Het spreekt natuurlijk voor zich dat hierdoor pijnklachten kunnen ontstaan.
Ook de psyche en de organen worden beinvloed, omdat de zenuwbanen, die voor de regulatie van de inwendige organen van belang zijn, door de tussenwervelruimten lopen. Vanuit de meridiaanleer wordt ervan uit gegaan dat verschoven wervels de juiste doorstroming van de levensenergie (prana) kunnen belemmeren. In de Ayurveda (marmatherapie) en ook o.a. de accupunctuur worden deze verbanden reeds duizenden jaren onderkend. Een Dorn behandeling kan daarom ook klachten verhelpen die ogenschijnlijk los van de wervels en gewrichten staan.

Behandeling
De Dornmethode is een milde, geïntegreerde therapie, waarbij het skelet vanuit de basis in zijn geheel wordt gecorrigeerd. Als bv. het ene been langer dan het andere is,kun je dat met een zooltje oplossen, maar dat is meestal symptoombestrijding waardmee de heupen hun scheefstand behouden, met alle gevolgen voor de rug. Bij de Dorn therapie wordt het langere been in zo een geval korter gemaakt (in plaats van het kortere been langer), door het heupgewricht weer terug te brengen in z'n oorspronkelijke natuurlijke positie, zodat ook het bekken weer zijn normale positie kan innemen. 

Een belangrijk kenmerk van de Dornmethode is dat de wervels en gewrichten op zachte wijze op hun oorspronkelijke positie worden gebracht in de dynamiek van de beweging. De patiënt pendelt hierbij daarom met de armen en/of benen zodat de spieren in beweging zijn tijdens de correctie. Omdat deze dus iets anders te doen hebben, werken ze niet refelexmatig tegen bij behandeling. Hoewel de Dorn behandeling een therapie is die met veel gevoel wordt uitgevoerd, kunnen sommige correcties enigszins gevoelig zijn. De pijngrens zal echter zelden of nooit worden overschreden.

Vergelijking van de Dornmethode met Chiropraktie (kraken) 
In de chiropractie worden correcties uitgevoerd door middel van plotselinge, snelle manipulaties, terwijl het lichaam van de patient in rust verkeert, waarbij de spieren dus niet 'ontkoppeld' zijn. Met snelle specialistische handgrepen worden de spieren plotseling verrast, wat zo een behandeling niet risicoloos maakt. Het aantal keren dat dit gedaan kan worden is dan ook beperkt. 

Voor wie is de Dornmethode geschikt? Een Dornbehandeling is een milde en risicoloze manuele therapie, die in feite door de meeste mensen zonder gevaar en ongelimiteerd kan worden ondergaan.(enkele contra indicaties daargelaten) Deze methode is dan ook geschikt voor vrijwel iedereen: jong/oud, gezonden en zieken, kinderen en volwassenen. Bereikte resultaten zijn meestal van blijvende aard!

Duur van een Dornbehandeling
Een Dorn behandeling duurt ongeveer een uur (eerste consult mogelijk langer) en laat vaak al direct positieve reacties zien. Na 4  á 5 behandelingen moeten de klachten in elk geval gaan afnemen of verdwijnen. Aansluitend op de Dorn behandeling wordt vervolgens een heerlijke Bröß rugmassage toegepast, die de rug strekt en ontspant.