Prikkelbaar Darm Syndroom

Het is belangrijk zelf iets van de veroorzakende mechanismen te begrijpen als je aan PDS lijdt. 

Elke lichaamscel is aan de buitenzijde (het zgn. celmbraan) bedekt met tienduizenden receptoren die talloze boodschapperstoffen en zenuwimpulsen opmerken die de cel vanuit andere lichaamsgebieden of vanuit de buitenwereld bereiken. Deze signaalstoffen zijn noodzakelijk om de cellen op elk moment, in elke situatie, precies het juiste te laten doen. Het organisme als geheel kan zich daardoor perfect aanpassen aan de omstandigheden in zowel de binnen als de buitenwereld. De genoemde receptoren geven de cellen (inclusief de genen!) bepaalde opdrachten via zgn. effectoren, zodat de cel precies doet wat op dat moment nodig is. Er worden stoffen ontvangen, zoals bijvoorbeeld hormonen uit de hersenen,  én andere geproduceerd en afgegeven. Elke lichaamscel is op deze wijze verbonden met elke andere lichaamscel én met de buitenwereld. Zenuwgestel, hormoonklieren, immuunsysteem, hersenen, organen en cellen zijn onderling op talloze manieren verbonden en werken als één geintegreerd systeem. Zo is het zenuwgestel op uitgebreide schaal aangesloten op de lymfe en hormoonklieren. Substanties vanuit het immuunsysteem en de hormoonklieren benvloeden weer direct de hersenen. Lymfecellen kunnen bijna alle stoffen maken die ook zenuwcellen aanmaken. Wetenschappers begrijpen dan ook steeds beter dat biologie en psychologie niet meer van elkaar los te koppelen zijn.

STRESS

Stress speelt een heel grote rol bij het ontstaan van PDS, en dan niet alleen -stress- zoals men dat in de volksmond bedoelt. Stress ontstaat door een bedreiging, dit kan fysiek zijn, biologisch, chemisch, psychologisch, maar ook elke ingebeelde gewaarwording van een aanval of dreiging, bewust of onbewust, veroorzaakt stress. Stress ontstaat vaak door onzekerheid; gebrek aan informatie of (de angst voor)controle verlies. Let er eens op hoe vaak het gebeurt dat u zich zorgen maakt en dat de oorzaak achteraf slechts een veronderstelling bleek. Hoe dan ook, emotionele stress heeft altijd te maken met de (angst voor) de afwezigheid van iets dat nodig is om te overleven. Gifstoffen (ook de toxinen die ontstaan door een onjuiste spijsvertering) die cellen bedreigen zijn een andere vorm van stress.Stress beinvloed direct alle organen en weefsels, het hormoonsysteem, de immuniteit en de spijsvertering.

ONDERBUIKGEVOEL

U kent het wel: het -onderbuik-gevoel-. U heeft ergens géén goed gevoel over: er is dan sprake van stress. Indien dit heel sterk is en u een duidelijke angst gaat voelen, raken de spijsverteringsorganen meteen van slag; buikpijn, geen eetlust, zelfs diarree is mogelijk. Ziet u de overeenkomst met PDS? Velen ervaren dit als zij bijvoorbeeld een toespraak moeten houden, naar de tandarts moeten, of wachten op de uitslag van een medisch onderzoek. Het darmsysteem bevat nét zoveel zenuwcellen als het gehele ruggenmerg, vandaar... Het spijsverterings systeem heeft in feite zijn eigen zenuwgestel, of beter gezegd, is er zelfs onderdeel van, zó onlosmakelijk is de verbinding.

HHB-AS.

Een heel belangrijke functionele samenhang binnen het menselijk lichaam wordt gevormd door de zgn. HHB-as: de -Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier as-. Dit is het centrum van het stress mechanisme. De hypothalamus is een kliertje dat in directe verbinding staat met de hersengebieden waar emoties ontstaan. Bij bedreiging reageert de hypothalamus met een hormoonafgifte waarop de Hypofyse reageert en de bijnieren opdracht geeft tot de vorming van o.a. het hormoon Cortisol. Dit is een stress dempend hormoon dat tevens de immuniteit verlaagt (de lymfeklieren krimpen dan ook), de bijnieren zwellen op en de darmwand raakt ontstoken. Mensen die Cortisol houdende medicijnen gebruiken, krijgen dan ook vaak darmproblemen. Dit Cortisol effect laat zien waarom chronische stress, bewust of onbewust(!), darmwand ontstekingen teweeg kan brengen. Velen met PDS denken het leven onder controle te hebben, maar weten eigenlijk niet waardoor besluiten en gedrag onbewust gestuurd worden.

BEHANDELING

In eerste instantie zult u kruidencapsules krijgen die de ontstekingsreactie van de darm tot staan brengen en het spijsverteringsproces normaliseren. Daarnaast krijgt u een individueel afgestemd voedingsadvies mee, u weet zelf waarschijnlijk al dat bepaald voedsel wel of juist niet verdragen wordt. Symptomen als opgeblazenheid, pijn, kramp en diarree kunnen binnen enkele weken tot het verleden behoren. Het kan zijn dat u daar volmaakt tevreden mee bent.: als u de kruiden blijft gebruiken houdt u PDS onder controle en wordt uw leven een stuk plezieriger, dat is een prima keuze. Vooral in het geval van ernstigere en aanverwante vormen van PDS (Ziekte van Crohn, Coeliaki) is er nogal eens schade aan het darmweefsel ontstaan. Als de klachten onder controle zijn kan er verder worden gewerkt aan een herstel van het darmweefsel met speciale Ayurvedische technieken en remedies. Ook werken aan een bewustwording van, en het omgaan met de eigen emoties zijn een mogelijkheid.

=