Kapha

De drie bio-principes - Kapha.

Uit de 5 elementen ontstaan de 3 doshas, de drie werkzame bio-principes; vata-pitta en kapha
Vata staat voor beweging ( motoriek ; bloedsomloop; ademhaling; zenuwstelsel.)
Pitta staat voor transformatie (spijsvertering; metabolisme; ook omzetting van licht/ emoties)
Kapha staat voor samenhang, materie (stabiliteit; groei)
Vata Pitta en Kapha moeten in evenwicht zijn. Onbalans kan ziekte teweegbrengen.

Elk mens wordt geboren met een unieke vata-pitta-kapha balans, de zgn geboorteconstitutie. In deze balans voelt iemand zich gezond en goed. Als door omstandigheden als (o.a. voeding, stress) de balans verstoord wordt, probeert het lichaam dit te herstellen. Indien we echter langdurig gewoonten volhouden die niet bij ons passen, dan zal de rek uit het zelfherstellend vermogen raken en geeft het lichaam signalen dat er iets veranderd dient te worden. Als we deze signalen blijven negeren worden we ziek. Omdat we meestal niet weten wat werkelijk goed voor ons is en wat niet, wordt wel gezegd dat ziekte een staat van onbewustheid is.

Er worden 10 geboorteconstitutietypen onderscheiden;
Vata - Pitta - Kapha
En de combinaties; VP VK PK KP KV PV VPK

Dit houdt niet in dat er maar tien soorten mensen bestaan!! Het geeft slechts de overheersende dosha(s) weer. Bijvoorbeeld: als iemand een pitta persoon is, houdt dat niet in dat vata en kapha er niet zijn; ze zijn alleen min of meer ondergeschikt aan pitta.

    

De KAPHA constitutie
De rustige en langzame KAPHA dosha is de derde hoek van de driehoek, gevormd uit aarde en water staat kapha voor stabiliteit en sereniteit. Deze personen hebben dik, donker haar, grote maar rustige ogen en ruim vet, dat nooit lijkt te zullen verdwijnen. Het kapha kind leert langzaam, past zich gemakkelijk aan en is gehoorzaam aan de ouders. Ze eten, spelen en slapen goed. Vetlagen tussen huid en spieren zijn zeer gebruikelijk voor kapha mensen. De aderen op de handen zijn daardoor niet zichtbaar. De Kapha prakriti heeft nooit honger en neemt heel gemakkelijk in gewicht toe. Gewoonlijk zijn ze langzaam en hebben nooit haast als ze ergens naar toe moeten. Nooit zullen ze snelle of impulsieve beslissingen nemen. Ze zijn nederig en blijven het liefst op de achtergrond. Ze zijn respectvol en gezegend met de stabiliteit die aarde/water ze schenkt. Ze vormen zeer diepe relaties. Het zijn loyale vrienden, kunnen goed luisteren en hebben weinig behoefte veel te praten. Het liefst hebben ze een levenshouding van 'leven en laten leven'. Kapha mensen zijn gevoelig voor ziekten van de luchtwegen; verstopte neus en hoofdpijnen door sinusitis veroorzaakt. Karakteristiek is ook de hekel aan koud weer en koude soorten voedsel.(ijs).Kapha personen zijn ook gevoelig voor gewrichtspijnen.
De kapha dosha is het meest prominent tijdens de (jonge) kindertijd. Het beheerst de anabolische en synthetische processen. Kapha mensen lijden dus onder vetzucht, arteriosclerose, astma, en hoest, evenals div. andere metabolische ziekten zoals diabetes.
Enkele trefwoorden voor kapha zijn:
"Waterige" emoties als liefde, verlangen, romantiek, sentiment. Aardig, behulpzaam, loyaal, trage reacties, conservatief, verlegen, onderdanig. Veel vrienden. Gehecht aan woonplaats, cultuur, familie, religie, etc. Houden niet van reizen. Hechten zich gemakkelijk, onthechten zich zeer moeilijk. Uiten emoties moeilijk; vooral kwaadheid. Geestelijk stabiel, intutief, hebben tijd nodig om tot juist begrip te komen.