Recepten

Ghee bereiden
Volg deze instruktie nauwgezet op! Ghee bereiden is een precies werkje. Neem 2 pakjes ongezouten boter (liefst biologies) en laat die rustig smelten in een roestvrijstalen pan. Als de boter geheel gesmolten is gaat het na een tijdje koken. Laat het pruttelen op laag vuur in een open pan en schep met een schuimspaan het schuim eraf. Na ongeveer 15 minuten is al het vocht uit de boter verdampt; op dat moment zal de temperatuur snel omhoog schieten en als je niet oppast verbrand de ghee. Op het moment dat je dus lichtbruine korreltjes op de bodem ziet verschijnen moet je de ghee direct van het vuur halen en zeven door een schone linnen doek. Giet de ghee in een pot en laat hem stollen. De kleur hoort honingkleurig te zijn met een geur als die van boterbabbelaars. Het is niet nodig de ghee in de koelkast te bewaren; wel donker en niet al te warm. Ghee blijft minstens 100 jaar goed en de kwaliteiten ervan worden bij het verouderen steeds beter.


Een verfrissend Zomerdrankje

Verdun Tamarinde met water en filter dit door een doek. Voeg een klein beetje zout, munt en enkele rozijnen toe, evenals wat honing. Wat komijn of kaneelpoeder kan er ook bij. Dit drankje is lekker op warme dagen maar ook prima tegen neerslachtigheid.