Reiniging

 Ayurvedische reiniging kan op allerlei manieren, de meest bekende (en meest intensieve) is de Pancha Karma (zie hiervoor het aparte submenu). 

Een andere zeer goede reinigingsmethode is de speciale PRANA Pippali-kuur.  Hierbij worden gedurende zo'n 50 dagen zgn. Pippali capsules ingenomen, waarbij de inname eerst wordt opgebouwd en later weer afgebouwd. Een ondersteunend licht dieet draagt er toe bij dat alle toxinen los worden gemaakt uit de weefsels, zodat ze afgevoerd kunnen worden. Pippli is een klein maar zéér heet pepertje. Het effect is vergelijkbaar met mentholproducten bij verkoudheid; daar gaat de neus van open. Het zelfde effect bereiken we met Pippali voor het gehele lichaam. Zelfs de allerfijnste capilaire kanaaltjes worden geopend zodat alles weer lekker gaat stromen en vastzittende toxinen kunnen worden afgevoerd. Dit is tevens een  ideale methode om gemakkelijk enkele kilo's af te vallen zonder direct een rigoreus beperkend dieet te volgen.

Voorafgaand  wordt bekeken of er voor u contra indicaties zijn deze reiniging te doen. Achteraf maken we de balans op. Reiniging is vooral in het voor en najaar aan te bevelen, rond de wisseling van de seizoenen: winter/voorjaar en zomer/herfst. De reden hiervan is dat de natuur in deze perioden extra 'in beweging' komt. Het VATA principe maakt de afvoer van toxinen gemakkelijker.